úterý 26. listopadu 2019

Meat Design popáté

Ostravský festival Meat Design každoročně prezentuje lokální i zahraniční autorskou tvorbu produktového a interiérového designu. Letošní pátý ročník předvedl opět několik špičkových designérů a navíc i pár novinek. Výstavní prostory zaplnili návrháři užitým uměním, módou, architekturou i nábytkem. Každým rokem se jedinečný design a špičková kvalita uměleckých výrobků a děl snoubí s industriálním prostředím Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě. 


Dřevo, sklo, beton, papír, textil
Přírodní materiál, krásná přirozenost, jednoduchost a kvalita. Tradiční práce s masivním dřevem. Tyto přednosti ve své tvorbě ztělesňuje Jan Cima prostřednictvím své dílny Bohemjan. Dále Concept store Ty Identity, který nebyl na Meat Designu poprvé a znovu prezentoval své originální šperky, doplňky či oblečení. Koncept V závěsu představil ručně vázané závěsy tzv. macramé pro pokojové rostliny. Také nabízel možnost odnést si domů nějakého nového zeleného přítele a přinést vlastní řízek na výměnu. 



Krásy užitého umění z papíru dokazovaly značky Papelote, Papírna a P a p i d u, které se vyznačuje upotřebením i zbytkového materiálu a odřezky.  Starý papír zkombinuje tak, že vznikne ojedinělý design nového prakticky využitelného sešitu, bloku či zápisníku. Vcelku celý Meat Design se nesl v duchu udržitelnosti. Artistické nakladatelství s názvem wo-men zaměřené ne umělecké knihy s genderovými tématy, rádo vytváří knihy se zajímavým obsahem i vzhledem obálky. Nakladatelství Meander se orientuje na děti a mládež a PageFive, což je knihkupectví a zároveň vydavatelství, se specializuje na prodej a produkci výtvarných publikací, autorských tisků a uměleckých periodik. Moderní čtenářský deník prezentovala značka Knihář.


Téma módy a oděvu City Folklore, Natálie Bernard či La lute wear, dvě holky z Ostravy. ,,Pleteme. Hlavně tedy rukama. A pořád – venku, uvnitř, když je vedro, když prší, když nás bolí hlava nebo si povídáme s kamarádkou. Do každého výrobku je vpleten příběh a i ten vám rády předáme. Máme rády krásné věci –  a protože v obchodech často neseženeme co se nám líbí, rozhodly jsme se to vytvořit samy – pro nás, pro vás,” tvrdí o sobě pletací královny.

Originální design pracující zejména se dřevem, kovem a sklem vystavoval Dalibor Rada pod svou firmou Rada design. Svítidla, barevné vázy a sklo představilo studio Dechem. Nově otevřený Vestibul interiér v centru Ostravy je zaměřen na udržitelný design a architekturu. Dokládá, co může vzniknout, když se šetrnost skloubí s krásou a láskou pro design.


Propojení kultur
Novinkou letošního Meat Designu byla nově vytvořená Tokyo Stage, která dominovala Multifunkční hale Gong. Prostor představující japonskou kulturu a designové kousky připravil grafický designér Lukáš Holinka, který je velkým popularizátorem japonského umění u nás. „Jsem nadšený. Právě do Ostravy na Meat Design se mi podařilo pozvat významné zástupce japonské kultury a umění. Splnil se mi sen!“ uvedl kurátor stage Holinka. Japonští designéři byli v České republice vůbec poprvé a návštěvníkům festivalu přiblížili alespoň kousek Japonska. Unikátní prostor zaplnili svou grafikou a karikaturami umělci Masanori Ushiki, face či Shuji Nagai.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Rostlinná džungle ve městě

Jedinečnost, láska, kreativita a umění. I těmito slovy bychom mohli popsat starost a péči o rostliny. Kniha Urban Jungle dodává inspiraci v...