neděle 8. září 2019

Osm výstav, pět hodin v galerii

Navštívila jsem snad jako už skoro každý výstavu Šílený hedvábník pojednávající o životě manželů a návrhářů Lídy a Ziky Ascherových. Expozice v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze byla naprosto odzbrojující a úchvatná. Něco tak krásného a s pečlivostí naaranžovaného člověk málokdy vidí.


Textilní design té nejvyšší kvality. Barevné šátky a oděv s náměty uměleckých mágů Henriho Mattise, André Deraina či Henryho Moora.

Šaty navražené manžely Ascherovými nosila i sestra královny Alžběty, princezna Margaret.




Kromě Šíleného hedvábníka jsme s Klárou navštívili i výstavu Plejády skla, která předvádí české sklářské umění pocházející ze sbírky moderního skla Uměleckoprůmyslového musea. Expozice představuje nejvýznamější skláře jako Zdeňka Lhotského, Jana Exnara nebo Ronyho Plesla. 





Skvělé byly i další výstavy nabízení UMP a to Odvaha a risk. Století designu v UMP či Navrácení identity, jež byla uspořádáná k připomenutí výročí 80. let vzniku Protektorátu Čechy a Morava, zavedení Norimberských zákonů a zahájení Druhé světové války. Vystavené byly většinou předměty denního užití, nádobí, hodiny, nábytek či šachové figurky. Smutnou atmosféru ještě více navozovalo důmyslně zabudované lešení, za nímž se předměty nacházely. 



Nádherný strop Uměleckoprůmyslového musea

Na závěr jsme zavítaly do Kampy, kde probíhá výstava německého fotografa Helmuta Newtona (Helmut Newton in Dialogue. Móda a fikce). Ten se proslavil zejména modními erotickými snímky pro časopis Vogue.

Klár

Helmut při návštěvě Prahy







Žádné komentáře:

Okomentovat

Rostlinná džungle ve městě

Jedinečnost, láska, kreativita a umění. I těmito slovy bychom mohli popsat starost a péči o rostliny. Kniha Urban Jungle dodává inspiraci v...